Lethality screen – zou politie goed kunnen helpen bij relationeel geweld

Belangrijke adviezen van Dr. Renee Römkens aan de Nederlandse politie in dit opiniestuk. Er vallen veel onnodige dodelijke slachtoffers van relationeel geweld. De politie maakt helaas geen gebruik van gevalideerde risicotaxatie instrumenten, hierdoor is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen bedreigers en stalkers die risico lopen om over te gaan tot dodelijk geweld, en degenen waarbij dat gevaar gering is.

Veilige Haven heeft een app ontwikkeld, waarmee de politie bij elke melding onmiddellijk een eerste taxatie kan doen, de Lethality Screen. Dit instrument is ontwikkeld door Dr. Jill Messing van de Arizona State University, en uitgebreid onderzocht op voorspellende waarde. Veilige Haven heeft met de Nederlandse vertaling van dit instrument, deze toegankelijk gemaakt voor de Nederlandse politie.

Wij willen graag samenwerken met de politie om dit instrument voor de politiemensen toegankelijk te maken.

kundige politie

Kundige politie had Linda gered

Share
By |2018-04-26T14:29:16+01:00augustus 25th, 2015|Blog|3 Comments

About the Author:

Klinisch psycholoog BIG met eerst 9 jaar ervaring in de ambulante psychiatrie (diagnostiek & behandeling van angststoornissen), daarna 7 jaar forensische psychiatrie (gewelds- en zedendelinquenten). In beide werkvelden viel mij op hoeveel psychiatrische patienten slachtoffer zijn van mishandeling (als kind, adolescent of volwassene). Dat creeerde bij mij de drive om daar iets aan te doen. Ik wil de wetenschappelijke kennis over de psychologie van geweld en de effectieve aanpak ervan naar de praktijk brengen, zodat nog meer slachtoffers voorkomen worden. Persoonlijke website: www.corinederuiter.eu

3 Comments

 1. Henny Jansen 28/01/2016 at 13:08 - Reply

  Dag Corine,

  Ik ben projectleider Slachtofferzorg van de Nationale politie. Het project moet onder andere – op basis van de EU richtlijn minimumnormen slachtoffers – werken aan individuele beoordeling van slachtoffers bij het doen van een aangifte. Deze individuele beoordeling is en verplichting ter voorkoming van herhaald slachtofferschap. De door jullie ontwikkelde app bij gevallen van huiselijk geweld lijkt daarbij een goed middel.

  Kunnen wij een afspraak maken om daar eens over van gedachten te wisselen?

  • Corine de Ruiter 28/01/2016 at 16:04 - Reply

   beste Henny,
   Ik heb je zojuist een mail gestuurd met een uitnodiging voor een overleg.

   Leuk dat je belangstelling hebt voor onze app, en hopelijk tot snel,
   Corine de Ruiter

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.